Policie

Přeji krásnou první adventní neděli! Jako již každý týden je tu nová recenze. Docela se i divím, jak jsem si na tu pravidelnost zvykla. Moje psací neděle jsem si dost oblíbila. Ikdyž je pravda, že bych se mohla začít věnovat víc času škole. 😃 Ale knížky jsou prostě knížky.
Teď už k samotné knížce. Policie je desátý díl Harry Holeovské série od Joa Nesbohø. Už desátý! Nedokážu uvěřit tomu, že mi zbývá už jen Žízeň. Před zhruba dvěmi lety jsem začínala u Nemesis. Sice to nebyl první díl, ale Joa jsem si zamilovala. Jeho knížky nejsou jako normální detektivky. Místy nevíte, kde vám hlava stojí. Kdo je mrtvý a kdo přežil. Přes jeho složité a nic neříkající začátky se člověk musí přenést, aby se dostal k tomu lepšímu a napínavějšímu. Tu odlišnost právě miluju. 

Autor: Jo Nesbø
Název: Policie
Rok vydání: 2015
Počet stran: 616
Vydavatel: Kniha Zlín
Originální název: Politi
Překlad: Kateřina Kryštůfková
Hodnocení: 5/5

Bývalý vrchní komisař Harry Hole se vzdal vyšetřování vražd a nyní přednáší na policejní akademii. Vede celkem spořádáný a klidný život se svou přítelkyní Ráchel.
V poslední době se objevilo několik mrtvol. Byli zavražděni členové policejního sboru. Oběti byly zavražděny na místech, na kterých už v minulosti nějaký neobjasněný čin spáchán byl.
Kotelna, jako již bývalá kancelář vyšetřovacího týmu se dává zase dohromady. Někdo tu ale chybí. Tým se snaží přimět Harryho k návratu. Ten zpočátku odmítá, ale po tragickém umrtí jedné z jeho nejbližších kolegyň, se na přání své přítelkyně vrací. 
Jak už Harryho první pravidlo zní. Je potřeba ptát se na motiv. Kdo může takhle moc nenávidět? Nebo je v tom něco jiného? Je možné tak moc milovat?
Když si začíná být Harry viníkem celkem jistý, všechno se mění. Dostává se do pasti nastražené na něj samotného. Dokáže se dostat ven? Dokáže zachránit svoji rodinu? 

Harry Hole jako vždy nezklamal. Počátek byl dost nejasný. Přežil Harry Hole v minulém díle? Celou dobu jsem musela číst, abych se dozvěděla, jaké je vlastně pokračování této série. Hodně často vidím na facebooku komentáře typu: "Navazují na sebe díly Joa Nesbøho?" Zpočátku to tak ani nebylo. V dalším díle byla jen drobnější zmínka o předchozím. Až do devátého dílu - 👉Přízrak👈. Ten končí poněkud nejasně, co se týče Harryho budoucnosti. Zastřelil ho vrah nebo ne? Bylo by mi divné, kdyby se neobjevil v dalším díle. Harry je prostě Harry. Ten vysoký vrchní komisař, který má stoprocentní úspěšnost v řešení případů a sklony k alkoholismu. Svůj alkoholismus však během tohoto dílu nechal stranou a přemýšlel s čistou hlavou. Ukázal, že vždy v jádru policista, s potřebou zachraňovat nevinné. Po tomto případu mu opět pár jizev přibylo. Ale to není to jedinné. Přibyl mu i jeden velký závazek. Závazek, který už nejde ani ho vlastně nechce vzít zpět.



Komentáře

Oblíbené příspěvky