Hana

Téměř na každém instagramovém profilu knihomola určitě uvidíte zmínku o téhle knížce. Je to román, vycházející z druhé světové války. I když se to tu zatím nezdá, nejsem jen milovník thrillerů a krimi. Občas musí každý zabrousit k jinému žánru. Už asi před dvěma lety (mě se to zdá jako půl roku) jsem přečetla Jsou světla, která nevidíme. To byl první román z podobného období. Zároveň zůstal i mým velkým oblíbencem. Po nějakém čase jsem se i dostala k Jojo Moyesové a její Dívce, již jsi tu zanechal. Věděla jsem, jakým směrem budou vést moje srdcovky. Když jsem viděla upoutávku na tuto knížku, musím říct, že jsem i váhala. Po několika recenzích, ve kterých se objevuje, jak čtenářům tato knížka změnila život jsme měla rozhodnuto. Musím si ji přečíst! Tak jsem se dostala k této opravdu zajímavé knížce od české autorky Aleny Mornštajnové. Stala se tato knížka ale opravdu mojí další oblíbenkyní?



Malá Mira je jako každé jiné děvče na vesnici. Občas je zlobivá a neposlušná. Když jednou neposlechne maminku, ví, že ji čeká trest. Doma se chystá oslava maminčiných narozenin. Jako vždy se schází rodina. Dokonce i ta divná teta Hana. Trestu se však nakonec nevyhne, ačkoliv vyjímečně nespočívá v jezení té odporné hrachové kaše. Behěm jednoho večera se všechno změní. Mira se rázem ocitá sama. Nemá nikoho blízkého. Po čase se dostává k tetě Haně, která té velké tragédii unikla o vlásek. Mira si ale pořád připadá sama. Proč je tak nemluvná? Se svým dospívánímm zjišťuje o tetě víc. Co způsobilo její strach z lidí? Proč je pořád sama? Vyrůstala stejně jako Mira? Byla někdy zamilovaná? 

Toto je první recenze u které nevím pořádně co napsat a zároveň bych tu popsala celé stránky. Knížka vás nutí přemýšlet nad minulostí. Nad štěstím i neštěstím druhých lidí. I teď, když nad tím zase přemýšlím, bych pomalu měla jít hledat kapesník. Silný příběh o ironii osudu. Plný tragédií a smutku. Připadne mi až neskutečný. Stačí jedna malá chybička a zhroutí se vám celý život. Ze dne na den. Po přečtení této knížky jsem si musela dát pohov. Přestat myslet na realitu a ještě nějak zpracovat samotný příběh. Tuto knížku bych doporučila snad každému. Člověk by si měl uvědomit, jak rychle může všechno dobré skončit. Věříte v osud?










 

Komentáře

  1. Jsem taky milovnice krimina thrillerů, o čemž vypovídají knihy na mém blogu :-) Ale i knih z období 2. Světové války. Hanu mám v merku delší dobu, všude o ní čtu. Jsem ráda, že přečtení mám před sebou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mne Hana určitě zklamáním nebude. Jinak máš opravdu pěkný blog. 🙂 Myslím, že v něm najdu taky nějakou inspiraci na knížky a i ostatní.

      Vymazat
  2. Krásná fotka! Hanu jsem četla minulý měsíc a dostala mě strašně (dolů připojím odkaz na svojí recenzi), těžko se to popisuje, co všechno člověku tahle kniha dá... A to jsem také milovníkem především detektivek a thrillerů. Ale téma druhé světové války mě také hodně zajímá a v Haně je to zpracované ohromujícím způsobem. Za mě aspirant na nej knihu tohoto roku :))

    http://thebooktalkblog.blogspot.cz/2017/08/recenze-hana-alena-mornstajnova.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji. Tvoje skvělá recenze dost vystihuje tuto Knihu (je to kniha s velkým K). Ty pocity se avšak úplně popsat nedají. Je to něco co se ti usadí na duši. Myšlenka na přemýšlení navíc. Něco co ti změní vnímaní vlastního života. Všímání vlastního štěstí, milovaných lidí kolem sebe a problému, které ti pomalu přijdou jako zbytečnosti. Mám na knížky docela horší paměť ale vím, že tuhle si pamatovat budu. Když na celý ten příběh pomyslím, je mi smutno i týden po přečtení. Opravdu mě uchvátila. <3

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky